Gaus Geleide- & Hulphondenschool
MG Plein
home
Mail
Contact
Links
De opleiding

De opleiding

Een pup wordt, mits deze door de puppytest van Campbell heen komt, op de leeftijd van zo'n zeven weken geplaatst bij de puppycoach. Honden zijn tussen de drie en twaalf weken heel gevoelig voor bepaalde leerprocessen.

In deze korte periode leert zo'n puppy alles kennen waarmee hij straks als geleidehond ook te maken krijgt. Voorbijrazend verkeer, drukke winkelcentra, lawaaiige voorwerpen op straat, onweer, schreeuwende kinderen, allerlei mensen die er allemaal anders uitzien, enzovoort. Vanaf acht weken leren 'onze' pups te zitten, af te liggen, op hun plaats te blijven, hier te komen als ze geroepen worden en het normaal te vinden dat iedereen ze aanraakt. Zo worden de hondjes goed voorbereid voor het geleidewerk. Het zal duidelijk zijn dat u als puppycoach binnen de totale opleiding een cruciale rol speelt en dus onvervangbaar en van onschatbare waarde bent.

Wanneer de hond ongeveer een jaar is, komt hij terug naar onze school. Dan begint voor hem de echte training, maar niet eerder dan dat hij ook nog geslaagd is voor de test die ontwikkeld is voor volwassen honden.

De eerste weken zit de hond in de onmiddellijke omgeving van het Dierenhotel 'op school'. Op ons oefenterrein leert hij trappetjes en bruggetjes te lopen, laaghangende takken te ontwijken, wijd om paaltjes heen te lopen, kuilen te vermijden, enzovoort.

Na deze eerste fase is de hond klaar voor de vervolgopleiding. Tijdens deze fase van de opleiding gaan we naar verschillende steden om de hond te leren daadwerkelijk elke situatie te kunnen overzien en elk probleem adequaat op te lossen. Dit is het moment waarop echt gaat meetellen welke eisen en mogelijkheden de aanstaande gebruiker heeft.

Wanneer na ongeveer een half jaar de hond klaar is met de lessen en deze volgens een objectieve waarnemer goed kan uitvoeren, is de hond klaar voor zijn eindexamen. De examinator kent de hond niet en zal zich dus ook niet kunnen instellen op bepaalde kleine foutjes die specifiek zijn voor juist deze hond.

FacebookTwitterYoutube
Prins Petfoods
Puppywalker
© Gaus Geleide- & Hulphondenschool